Wat is TotalBodyReflex

TotalBodyReflex is een milde manuele therapie die je lichaam een zetje geeft op weg naar zelfherstel. Dat gebeurt uiterst subtiel en intuïtief, maar wel degelijk volgens een methodische aanpak. Want als TotalBodyReflex therapeut kijk, luister en voel ik gericht naar wat je lichaam te vertellen heeft: wat heeft het nodig om veilig te functioneren, om zichzelf te herstellen?  Je lichaam geeft me die informatie en op mijn beurt geef ik mijn reactie hierop direct aan je lichaam terug (vandaar het woord ‘Reflex’ in de naam van de behandelmethode). En dat allemaal bijna ongemerkt, zonder te forceren, met lichte aanrakingen.

Zo beïnvloed ik gaandeweg de spanning, flexibiliteit en doorstroming van de weefsels die samen je lichaam vormen: je spieren, bloedvaten, botten, zenuwstelsel, huid en andere organen, je lymfestelsel en in het bijzonder het fasciale weefsel (steunweefsel). En omdat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is het bovendien goed mogelijk dat je ook mentaal en emotioneel geraakt wordt. Ik leg overigens altijd uit wat ik op dat moment doe. Ook zul je merken, dat wanneer ik met mijn handen ‘luister’ naar wat jouw lichaam aangeeft, dat dat veilig voelt.

Voor wie is TotalBodyReflex?

TotalBodyReflex therapie kan je zelfhelend vermogen bevorderen wanneer je klachten hebt (of wilt voorkomen) met betrekking tot bijvoorbeeld je spijsvertering, bewegingsapparaat, je huid, ademhaling, bloedsomloop, hormonen, urinewegen of je zenuwstelsel, maar ook bij klachten als gevolg van overspannenheid of burn-out, bij leerproblemen en/of gedragsproblematiek, of daar nu wel of geen directe oorzaak voor aan te wijzen is. TotalBodyReflex therapie is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Ook als je zwanger bent, is TotalBodyReflex therapie volkomen veilig.

Wat er van binnen gebeurt: de basis van TotalBodyReflex.

TotalBodyReflex therapie bestaat uit verschillende technieken, die alle hun oorsprong hebben in uiteenlopende beproefde therapieën. Zelf heb ik in de loop van de jaren in studie en werk uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie, morfologie en methodieken opgedaan, inclusief een gerichte opleiding tot TotalBodyReflex therapeut. En ik kan me voorstellen, dat het misschien in eerste instantie een beetje vaag lijkt… maar dat is het allesbehalve! TotalBodyReflex is gebaseerd op basale fysieke processen, die in ons allemaal plaatsvinden. Zo bestaat ook jouw lichaam uit cellen, weefsels en structuren. En al die deeltjes, waaruit je lijf is opgebouwd, dragen informatie in zich. En allemaal zijn ze omgeven door de fascia, een steunweefsel, waarmee alles in je lichaam met elkaar in verbinding staat. Via die fascia wordt dan ook flink gecommuniceerd binnen je lichaam. TotalBodyReflex is een manier om van die communicatiestromen gebruik te maken en het lichaam via deze fasciale structuren bij te sturen, wanneer sprake is van een disbalans of verstoorde processen. Want zodra zich een trauma voordoet – bijvoorbeeld na een ongelukkige val – en er onbalans ontstaat, gaat het lichaam direct aan de slag de beschadigde structuren te beschermen. Het zet bijvoorbeeld bepaalde weefsels aan tot samentrekking: het sluit de gelederen, zogezegd. Heeft het de beschadiging vervolgens hersteld, dan wordt dat beschermende mechanisme weer losgelaten: je bent genezen.

Dit doet je lijf helemaal zelf vanuit het centrale zenuwstelsel en je hersenen, via de fascia en dankzij een goede doorbloeding: het beschermt en herstelt zichzelf via een paar essentiële informatiedragers, zenders en ontvangers.

Soms lukt dat even niet en is er bijvoorbeeld sprake van lichamelijke of emotionele trauma’s die de boel vastzetten of informatiestromen verstoren, die jouw zelfherstellend vermogen beïnvloeden. Dan ontstaat de ervaring van een beperking in je lichaam, van klachten die maar niet weggaan. Wat het lastiger maakt, is dat die beperkingen overal in je lichaam tot uiting kunnen komen, niet per definitie op de plek van het oorspronkelijke letsel. TotalBodyReflex therapie kan helpen dergelijke (lang aanhoudende) klachten te stabiliseren, oplossen en zelfs te voorkomen en is dan ook preventief in te zetten.